Çevre dostu uygulamalar ile birçok şirkete örnek olacak projelere imza atan Aras Kargo, 2011 yılında araç filosuna kattığı doğa dostu elektrikli araçlarla binlerce tonluk karbon salınımını engelliyor. Bugüne kadar yaklaşık 140 bin ağacı doğaya kazandıran ve TURMEPA ile gerçekleştirdiği iş birliği ile deniz kıyılarından 500 kg atık toplayarak ekolojik dengenin korunmasına önemli katkılar sağlayan şirket, doğada yüzde 100 çözünürlüğü olan malzemeler kullanıyor.
Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak isteyen Aras Kargo, çevre dostu ürünler ve doğaya saygılı iş süreçleri geliştirmek amacıyla tüm çalışanlarıyla var gücüyle çalışıyor. Karbon ayak izini azaltabilmek için 2011’de Türkiye’nin en büyük yüzde 100 elektrikli araç filosunu kuran ve mevcut araçlarını gençleştiren Aras Kargo, 8 yıl sonunda 5.787 ton karbon salınımına engel olacak. Aras Kargo bu sayede yaklaşık 18 bin yeni ağacın doğada oluşturacağı faydayı yaratacak.
Aras çalışanları Türkiye kıyılarını temizliyor
Aras Kargo’nun 2014 senesinde doğayı koruma vizyonu doğrultusunda oluşturduğu “Doğa Dostu Araslar” platformu, TURMEPA(Deniz Temiz Derneği) ile birçok ortak çalışmaya imza atıyor. Üç sene önce başlayan bu işbirliği kapsamında “Doğa Dostu Araslar”, 2016 yılında İstanbul Kınalıada, Samsun Atakent, İzmir Çiğli ve Fethiye kıyılarındaki 500 kiloya yakın atığın denizlere karışmasını engellediler. Toplanılan 233 kilogram cam ile 23,3 litre yakıt, 145 kilogram plastik ile 3480 kwh enerji, 58 kilogram metal ile 75,4 kilogram hammadde ve 38 kilogram kağıt ile 950 litre su tasarrufu sağladı. 2017’nin ilk kıyı temizliği de geçtiğimiz günlerde Büyükada’da gerçekleştirildi ve 100 kilogram atık toplandı. Bunun yanı sıra “2015 yılında yaş aralığı 8-12 olan 52 minik Aras, TURMEPA’nın Nakkaştepe’deki merkezinde bulunan Sualtı Atık Sergisi’ni gezip Eğitim Atölyesi’nde deniz ve çevre koruma eğitimi aldı.
Evrim Aras: “Her bir Aras Kargo gönderisi denizlerde 1 litre suyun temizlenmesini sağlıyor”
Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Aras Kargo CEO’su Evrim Aras “Doğa sevgisinden önce ona saygı duymayı öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Çocuklarımıza susuz, yeşilsiz, çorak bir dünya bırakmaya kimsenin hakkı yok.” dedi. Dünyanın sahip olduğumuz tek yuva olduğuna dikkat çeken Evrim Aras sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortaya konulan araştırma sonuçları doğa tahribatı neticesinde yakın gelecekte yuvamızın büyük tehlikelerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Araştırmalar 2030 yılında ülkemizde bir su sıkıntısı yaşanabileceğini söylüyor. Ülkemizin yüzde 48’i erozyon tehlikesi altında. Türkiye’de, son 40 yıl içerisinde 3 Van Gölü büyüklüğüne denk gelen 1.300.000 hektar sulak alan ekolojik işlevini bitirmiş durumda. Beklemeye hatta düşünmeye bile vaktimiz kalmadı. Bu yok oluşun önüne bir an önce geçmek için toplumun her kademesini kapsayacak ciddi bir çevre koruma politikasına ihtiyacımız olduğu çok net. 7’den 70’e hepimizin öncelikli görevi bu dünyayı yaşatabilmek, koruyabilmek olmalı. Aras Kargo’da bize bırakılan doğa mirasına sahip çıkmak için elimizden geleni yaptık. Hatta müşterilerimizi de bu mücadelemize dahil ettik. TURMEPA işbirliğimiz ile Aras Kargo’dan yapılan her bir gönderi denizlerimizdeki bir litre suyun temizlenmesini sağlıyor. Önümüzdeki süreçte de aynı sorumlulukla çalışmalarımıza yön vermeye devam edeceğiz”
5 yılda 140 bin ağaç dikti
Aras Kargo, doğa mirasına sahip çıkmak için Çekül işbirliği ile hayata geçirdiği Yeşile Hayat Hayata Yeşil Projesi’yle Sivas Divriği, Elazığ Sivrice, İzmir Seferihisar ve İstanbul Kemerburgaz’da 5 yıl içerisinde bölge topografyasına uygun yaklaşık 140 bin ağaç dikti.
Transfer merkezlerinde kullandığı LED aydınlatma ve fotosel sistemleri sayesinde ise yüzde 25 enerji tasarrufu sağlayan Aras Kargo, ayrıca doğada yüzde 100 çözünürlüğü olan malzemeler kullanarak yeşil bir yaşam için büyük gayret gösteriyor.